Žvejai ir restoranų savininkai kviečiami diskutuoti apie nėgių, kaip kulinarinio paveldo, potencialą regione
2019-10-09
Nėgė – tradicinė Mažojoje Lietuvoje vartota žuvis, tačiau šiandien dalis lietuvių netgi nežino, kaip tokia žuvis atrodo. Nėges vis dar puikiai atpažįsta Šventosios, Klaipėdos regiono žvejai, tačiau didžioji sugauto laimikio dalis parduodama ir eksportuojama į Latviją. Kodėl? Ar lietuvių ir latvių skonis taip skiriasi? Ar jų sugaunama per mažai? Ar šios žuvys Lietuvoje turi potencialo tapti delikatesu? Kokių veiksmų reikėtų tam, kad gurmanai nėges vėl atsimintų?
Tokiomis temomis Klaipėdos, Kuršių nerijos ir Šventosios žvejus, žvejybos asociacijas ir žuvies produktų perdirbimo įmones, Regioninių parkų atstovus bei restoranų ir kavinių vadovus diskutuoti kviečia Lietuvos gamtos fondas ir Klaipėdos universiteto mokslininkai, šiuo metu tiriantys Lietuvos nėgių išteklius ir kuriantys tvaraus nėgių išteklių naudojimo ir valdymo strategiją.
Spalio 18-ą dieną Pajūrio regioniniame parke vyks seminaras-diskusija „Nėgė – pajūrio krašto paveldas?“, kuriame diskutuosime, ar yra vilties atgaivinti užmirštą nėgių kulinarinį paveldą ir kviesime lankytojus sudalyvauti socialinės ekonominės studijos tyrime apie nėgių vartojimą ir reikšmę Klaipėdos regionui.
Renginio data: spalio 18 d., 9.30 val.
Renginio vieta: Pajūrio regioninis parkas (Placio g. 54, Karklės k., Kretingalės sen., Klaipėdos raj.)